Nálam nagy favorit minden étel, ami krumplis.

Krumplis tészta, rakott krumpli, krumplifőzelék, krumpli krumplival 🙂

DE! Diétába, egészségs életmódba nem ajánlott a túlzott fogyasztása. Ennek ellenére, megfelelő módon felhasználva olykor-olykor nyugodtan fogyaszthatjuk.
Kiskorom nagy kedvence, amit édesanyám kimondottan jól készített el, a lapcsánka (tócsni) volt. Reszelt burgonya liszttel és fűszerekkel keverve, olajban kisütve, tejfölbe mártogatva.
Bő olajban sosem sütök/ rántok ételeket, fehér lisztet nem használok, és jelenleg laktózmentesen étkezem, így készítettem egy újragondolt lapcsánkát, melynél arra is törekedtem, hogy fehérjében gazdag legyen a végeredmény és ne csak szénhidrátot tartalmazzon.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 270 g burgonya
  • 150 g cukkini
  • 125 g sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors, majoranna, bazsalikom ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 500 g darált csirkemell

A mártogatós hozzávalói:

  • 300g laktózmentes tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

Az elkészítés menete:

A krumplit, a cukkinit és a sárgarépát megpucolom, majd egy nagyobb tálba reszelem. A megtisztíott vöröshagymát és a petrezselymet felaprítom, a fokhagymát lereszelem, majd a tálba szórom a lereszelt zöldségekhez. Fűszerezem ízlés szerint, hozzáütöm a 2 tojást. Mindezt 2 evőkanál kókuszolajjal meglocsolom, hozzáadom a darált csirkemellet és az 50 g zabpehelylisztet, majd az egészet jól összekeverem.
A sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom a masszát és kanállal korongokat lapítok belőle.
Tipp: Ne legyenek túl vastagok, hogy hamarabb átsüljön.
A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.
A megadott adagból nekem 2 és fél tepsi lett.

A mártogatóst is nagyon egyszerű elkészíteni. Lereszelem a fokhagymát, a tejfölhöz adom, sózom és borsozom.

IMG_20150720_223810

IMG_20150720_223251

 

 

 

 

 

Tápérték:

Lapcsánka: 200 g esetén, ami kb. 3 darab

  • kcal: 203
  • szénhidrát: 28,4 g
  • fehérje: 32,4 g
  • zsír: 5,6 g

Tejföl: 100 g esetén

  • kcal: 200
  • szénhidrát: 3,3 g
  • fehérje: 2,7 g
  • zsír: 20 g

Jó kísérletezést! 🙂

Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ