Régóta vágytam valami mákos dologra, ami igazán finom. Az egyik kedvenc édességem a mákos guba.  Tej és fehér liszt fogyasztása nélkül nem igazán kivitelezhető desszert. Nem alternatívát kerestem a süteményem megsütése közben. Egy dolgot tudtam: valami mákos kell, de sürgősen 🙂

Mindössze néhány kritériumot kellett figyelembe vennem: Legyen fehér liszt, cukor- és laktózmentes, de mindemellett laktató és egészséges.

Gyorsan megnéztem, hogy milyen hozzávalók vannak itthon. Összeállt a fejemben a sütim, az itthon fellelt alapanyagok alapján. Így alkottam meg a következő repeptet.

Hozzávalók:

(26 cm-es kapcsos tortaformához)

Tészta:

  • 100 g darált mák
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 1 dl manudulatej
  • 1 citrom reszelt héjja
  • 1 púpos mokkáskanál fahéj
  • 6 evőkanál eritrit
  • 280 g alma (megtisztítva, lereszelve értendő mennyiség)
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • fél tasak sütőpor vagy kis szódabikarbóna

Krém:

  • 1 zacskó biopudingpor
  • 4 evőkanál eritrit
  • egy kevés vaniliaőrlemény
  • 5 dl mandulatej
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A tészta alapjához kicsit összefőzöm a mákot, az 1 dl mandulatejet, a fahéjat, az eritritet és a reszelt citromhéjjat.

Ez idő alatt a zabpehelylisztet elkeverem egy csipet sóval, sütőporral, a meghámozott és lereszelt almával, majd hozzáöntöm a mákos masszát, beleütök 2 tojást és jól összekeverem. Az elkészült elegyet sütőpapírral bélelt, 26 cm-es kapcsos tortaformába öntöm, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm. Elkészülést követően kicsit hűlni hagyom. Ez idő alatt megfőzöm a pundingot.

Az eritritet a pudingporral csomómentesre keverem, majd folyamatos keverés mellett főzöm. Főzés közben hozzáadom a vaniliaőrleményt és a fél citrom levét is. Ha besűrűsödött, akkor a piskóta tetejére öntöm.

Hagyom megdermedni és kihűlni, majd a kapcsos forma szélét eltávolítom.

Nincs más hátra, már szeletelhető is! 🙂

Tápérték:

(1 nagy szeletben, azaz 200 g-ban)

  • kcal: 181 kcal
  • szénhidrát: 19,8 g
  • fehérje: 7,2 g
  • zsír: 10 g

Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ