Ha szeretnél egy igazán tápláló, laktató és egészséges reggelit, akkor ez a recept a Neked való.

Mit kell tudni a zabról?

A zab a B-vitamin mellett E-vitaminban is gazdag. Mindemellett vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne, fehérjetartalma pedig nagyon magas. A rostok segítenek abban, hogy hamar teltségérzetünk legyen, gyorsítja az anyagcserét. Lassan felszívódó szénhidrátként hosszan tartó energiát biztosít, alacsony glikémias indexe miatt pedig nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Hogyan készíthető el a zab?

A legtöbb reggelen én zabpehellyel indítom a napot. Elkészíthető kásaként, édesen vagy akár sósan is, különböző feltétekkel megspékelve, pl. sonka, gomba, sajt stb. Lehet egyszerűen tejjel és olajos magvakkal vagy joghurttal is fogyasztani. Csak a képzeletünk szabhat határokat.

Tippek, hogyan készítsd laktóz-, glutén- és cukormentes változatban

Az én zabkásám tej- és cukormentes. Apró szemű, lágy zabpehelyből készítem, aminek köszönhetően könnyebben puhul. A zab önmagában nem tartalmaz glutént. Viszont a betakarítás, feldolgozás és csomagolás során nehéz elkerülni a keresztszennyeződést. Ha biztosra akarunk menni, bioboltokban lehet kapni olyan zabpelyhet, amelyre kimondottan rá van írva, hogy nem tartalmaz glutént. Én ugyan nem vagyok laktózérzékeny, de jelenleg nem fogyasztok tejtermékeket. Így a zabkásámat mandulatejben főzöm meg, szigorúan ügyelve arra, hogy olyat vegyek, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Édesítésnek eritritet használok. Kevesebb kalóriát tartalmaz mint a xilit, szinte null kalóriás, és nem okoz esetleges hasmenést.

Hozzávalók:

1 adag esetén:

  • 50 g zabpehely
  • 2 dl mandulatej
  • 1 evőkanál eritrit
  • 1 csipet vanília őrlemény (elhagyható)
  • kevés reszelt citromhéj (elhagyható)
  • 100 g piros bogyós gyümölcs (málna, ribizli, eper, szeder)

Elkészítés módja:

Felforralom a mandulatejet az eritrittel és a vaníliával. Forrás után hozzáöntöm a zabpelyhet és belereszelek citromhéjat. Amint besűrűsödött a zabkásám, már kész is van. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe. Tálkába öntöm a kását, majd hozzáadom a a választott gyümölcsöt. Én fagyasztottat szoktam használni. Nem foglalkozom a felolvasztással sem, mert így a zabkása kicsit lehűl tőle. Kellemes, ahogy a langyos kása találkozik a hideg gyümölccsel.

Tápérték:

  • kcal: 258
  • szénhidrát: 41 g
  • fehérje: 9 g
  • zsír: 6 g

Jó étvágyat mindenkinek! 🙂

Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ