Csirkés quinoa “rizottó”

Próbálok változatosan főzni, hogy ne mindig a klasszikus csirke-rizs kombó szerepeljen az étlapomon. Szerettem volna készíteni egy jó rizottót, de mivel ezen a héten már ettem rizst, így más opciót kerestem. Ezért esett a választásom a quinoára.
Az ára ugyan elég borsos, 500 gramm 1500-2000 Ft között mozog, de magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban, vitaminokba (B és E) és ásványi anyagokban (magnézium, foszfor, kalcium és vas) gazdag. Nem tartalmaz glutént, így könnyen emészthető.
Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Ahogy minden főételemnél, most is figyeltem arra, hogy megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a makrotápanyagokat (szénhidrátot, fehérjét és zsírt).

Hozzávalók: (4 főre)Clipboard01w

  • 60 g újhagyma
  • 4 evőkanál kókuszolaj
  • 160 g gomba
  • 100 g zöldborsó
  • 150 g paradicsom
  • 1 bögre (230 g) quinoa
  • 510 g csirkemell
  • 100 g bacon
  • 10 g petrezselyem
  • 1 db leveskocka
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint
    (nálam provance keverék volt)

Elkészítés:

A hagymát felaprítom, majd 3 evőkanál kókuszolajon megdinsztelem. Ez idő alatt előkészítem a gombát, megpucolom, majd tetszés szerint felszeletelem. A paradicsomot pici kockákra vágom, majd a borsóval és a gombával együtt a piruló hagymához adom. Belemorzsolom a leveskockát, hozzáöntöm az 1 bögre quinoát, és az egészet jól összekeverem, sózom, borsozom fűszerezem. Picit lepirítom, majd felöntöm 2 bögre meleg vízzel. (Ahogy a rizst is, a quinoat is 2-szeres mennyiségű vízben főzöm.) Ez idő alatt a csirkét felkockázom, majd a  felcsíkozott bacon-nel együtt 1 evőkanál kókuszolajon aranybarnára pirítom, sózom, borsozom. Ha megpuhult a quinoa, a zöldséges rizottó alaphoz adom a baconos csirkét, és végül hozzá aprítom a petrezselymet is. Ízlés szerint tejfogyasztóknak ajánlott hozzáreszelni egy kis parmezánt, vagy bármilyen sajtot, így krémesebb lesz a rizottó.

Nincs más hátra mint kóstolni, tálalni, és jóllakni! 🙂

Tápérték: (1 nagy adag, azaz 350 g esetén)

  • kcal: 509
  • szénhidrát: 37,5 g
  • fehérje: 42 g
  • zsír: 17,9 g

Figyelem! Nem ismerem mindenkinek az emésztését, alkatát, anyagcsere-típusát. Nem minden étel jó mindenkinek. Ezért az én receptem is csak ajánlás, Neked kell kitapasztalni, hogy számodra megfelelő-e.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ